Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün modülçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak dek, esnek ve tatlı bir konstrüksiyonda olmalı, tatlıca bir aromaya ve düzenli yanmayı esenlayacak katıcı özelliğe ehil olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf ak pak yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kat TDK sözlüğünün 1955 yılındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı mürtefi miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en kazançlı purolar olarak nitelendirilseler de birşu denli bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro karınerken en ilgi etmesi gerekilen şey rast bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer rast bir nemde değil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız kâm yada tatlılık maatteessüf muhakkak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. yekpare hıfız ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve karınime hazır yakalamak karınindir. Basıcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her bugün mefkûre nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki mefkûre puro nem değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada karınilen bir puro mefkûre nem değerlerinde karıniliyor ikrar edilebilir. Kimine bakılırsa %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede aslında bu nem değerleri de kimisine bakılırsa oldukça yaraşır ve karınilebilir en eksiksiz değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan kâm aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro karınmeyi çok severken gayrı bir eş bu nem değerinin puroya yazık edilen bir paha olduğunu ve asla karınilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk nem ayrımı ortada gidip gelmeden hep aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değişlemimi purolarına dokunca verebilir. Hakeza bir değiş yapacaksanız bunu olası evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem değerleri neyi değişlemtirmektedir diye soracak olursanız kısaca ifham etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan düzenınan aroma artar, kötü azalır ve karınimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça kötü artar, karınimi kolaylaşır ve düzenınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kalmak istiyorsanız buna bugün ve deneyim ile karar vereceksiniz. Size kimesne en kazançlı paha bu ve bu değerde karınmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah molekül yaklaşık 6 kamer içerisinde işlemlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem verme üzerine oturmuş bu dizge sıcaklıktan mutlak olmadığı karınin makul bir bugün içerisinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu ezgi bir nemlendirici kullanıyorsanız olası evetğunca fazla suhunet değişlemimi olmayan ortamlar seçmeye çdüzenışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem değeri temin etmek karınin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu paha iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çdüzenışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek havaı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz mürtefi nem evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o bugün gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki deniz haznesindeki üstteki bir fan etkiı ile humidor içine dağıtılır ve nem in geceli gündüzlü ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çdüzenışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile birlikte gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek karınin en kazançlı alternatif olarak mukabilmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem nem alıntı hem nem verme özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya mebdelamıştır. Tün gün yada zaman intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme karınin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde mürtefi nem değerlerinde çift taraflı çdüzenışarak durağan bir nem değeri esenlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor karıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve yekpare puroların aynı nemde ve henüz esenlıklı olmasını esenlamaktadır.