Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün devamçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak bek, esnek ve hafif bir bünyeda olmalı, adamakıllı bir aromaya ve düzenli yanmayı esenlayacak cenahıcı özelliğe iye olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf duru ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 yılındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey ali miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en iyi purolar olarak nitelendirilseler de birokkalı spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro ciğererken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey akıllıca bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer akıllıca bir nemde değil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız keyif yada tat maalesef pekâlâ hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. parçalanmamış saklama ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve ciğerime apiko hasta etmek ciğerindir. Basıcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her ahit ideal nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro nem değerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada ciğerilen bir puro ideal nem değerlerinde ciğeriliyor kabul edilebilir. Kimine nazaran %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede esasen bu nem değerleri de kimisine nazaran gayet normal ve ciğerilebilir en oflaz değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan keyif aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro ciğermeyi çok severken gayrı bir koca bu nem değerinin puroya efsus edilen bir şayan bulunduğunu ve asla ciğerilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk nem başkalıkı ortada gidip gelmeden hep aynı nem değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değnöbetimi purolarına muhatara verebilir. Böyle bir değişim yapacaksanız bunu olabilir evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu nem değerleri neyi değnöbettirmektedir niteleyerek soracak olursanız kısaca terennüm etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, yaman azalır ve ciğerimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça yaman artar, ciğerimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yaşamak istiyorsanız buna ahit ve görgü ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en iyi şayan bu ve bu değerde ciğermelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız husus vasati 6 ay içinde nöbetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem verme üzerine müesses bu yöntem sıcaklıktan hür olmadığı ciğerin sınırlı bir ahit içinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu usul bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir evetğunca bir küme alev değnöbetimi sıfır ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem değeri bulmak ciğerin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu şayan iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek ortamı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz ali nem olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o ahit gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan bağışı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in geceli gündüzlü ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çaldatmaışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile baş başa gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek ciğerin en iyi yöntem olarak kontramıza çıkmaktadır.
En on çıhun son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem nem iktibas hem nem verme özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. Geceleyin gün yada mevsim geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme ciğerin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde ali nem değerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak sabit bir nem değeri esenlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor ciğeri fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve parçalanmamış puroların aynı nemde ve henüz esenlıklı olmasını esenlamaktadır.